Cinci motive pentru care Rapid – Feyenoord 1-0 a însemnat, până la urmă, un deget ridicat de fotbalul românesc prin Giulești. Povestea unei performanțe de colecție cu Răzvan Lucescu antrenor. SPECIAL

Cinci motive pentru care Rapid - Feyenoord 1-0 a însemnat, până la urmă, un deget ridicat de fotbalul românesc prin Giulești. Povestea unei performanțe de colecție cu Răzvan Lucescu antrenor. SPECIAL
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pe 29 septembrie 2005, Rapid București învingea în Giulești pe Feyenoord Rotterdam cu 1-0 și, după 1-1 în tur, se califica în grupele Cupei UEFA. Avea să fie consacrarea drumului de poveste spre un sfert de finală neverosimil în competițiile europene de atunci și de azi, cu Steaua București. După calificarea cu olandezii, Răzvan Lucescu, antrenorul românilor la 36 de ani, a ridicat degetul mijlociu. Cumva, nașterea acelui Giulești de poveste a fost ea însăși un deget ridicat de fotbalul românesc. Poate nu cel din mijloc, dar sigur un arătător.

A marcat Buga, după ce la Rotterdam penalty-ul lui Ciprian Vasilache din minutul 74 ne-a ținut în cărți. Mugurel Pele Buga, pentru un 1-0 cu Feyenoord pregătit de Erwin Koeman, cu Dirk Kuyt și Salomon Kalou efervescenți. La capătul sezonului aveau să ajungă la Liverpool și Chelsea. Fazele meciului trec în subsidiar, semnificația calificării e mult mai profundă. Cinci motive pentru care Rapid – Feyenoord a însemnat, până la urmă, un deget ridicat de fotbalul românesc prin Giulești.

Rapid – Feyenoord 1-0 a născut Giuleștiul european contemporan la nivel înalt

Până la eliminarea lui Feyenoord Rotterdam din 2005, povestea europeană a Giuleștiului după Revoluție rămăsese doar parfum, nu și amintire. Liga Campionilor însemnase amărăciunea cu Skonto Riga și regretul cu Anderlecht Bruxelles. Iar în Cupa Cupelor a fost Valerenga… La nivel de Cupa UEFA mai existaseră câteva tresăriri memorabile, victoriile cu Frankfurt și Karlsruhe din anii lui Viorel Hizo și Liță Dumitru antrenori, dar fără calificări.

Planul diabolic al oamenilor din galeria condusă de Liviu Ungurean pentru a introduce torțe la derby-ul Rapid - FCSB! Fără scrupule, ultrașii s-au folosit de un copil: operațiunea

Cu un sezon înainte de campania magică 2005/2006 deschisă la nivel înalt de eliminarea lui Feyenoord, Rapidul nu jucase în cupele europene. Venirea lui Răzvan Lucescu în 2004 a reprezentat saltul de calitate, împreună cu grupul de jucători. Iar până la 1-0 cu olandezii, Saint Julia din Andorra și Vardar Skopje chiar au fost încălziri.

Succesul din Giulești cu un nume de referință al întregului continent fotbalistic, pentru că Feyenoord a fost și va rămâne aproape sigur așa, a fost certificatul de naștere europeană al Rapidului contemporan. Degetul ridicat, arătător, dacă vreți, ca semn al existenței la alt nivel.

A fost și degetul ridicat al fotbalului românesc. Trei degete, dacă vreți!

Prima ediția a Cupei UEFA cu faza grupelor în format a fost 2004/2005. Până atunci, structura competiției însemna manșe duble, clasice să spunem, tur-retur. Așadar, la a doua ediție doar în acest format, Rapidul și-a depășit condiția anterioară compunând alături de Dinamo și Steaua, denumirea vremii, un trio de forță românesc în grupele Cupei UEFA.

Până la succesul cu Feyenoord, mai toate aventurile notabile din fotbalul românesc în cupele europene post Revoluție au stat sub semnele Steaua, în proporție covârșitoare, și Dinamo. În acele zile de neuitat ale toamnei 2005, indiferent de faptul că erai rapidist, stelist sau dinamovist, te bucurai pentru reușitele rivalelor în Europa. Sau foarte mulți o făceau. E greu de tradus poate acum acel sentiment, dar a existat o unitate parțială în performanță pentru fotbalul nostru. Rară, și ca unitate, și ca performanță la un asemenea nivel!

Da, finalmente, la capătul aventurii, așa a fost să fie: Steaua versus Rapid și deznodământ în lacrimi pentru giuleșteni. Da, Dinamo n-a trecut de grupele Cupei UEFA, cu indignarea de la Marseille. Dar ne-am bătut într-un format amplu cu numele mari, în trei, am ridicat un deget care a cerut atenție din partea întregii Europe, iar Rapidul merită cele mai multe aplauze în acest context. De ce?

Tocmai pentru că ADN-ul lui european nu era de aceeași cotă precum al Stelei și al lui Dinamo. Pentru că se năștea, să alătura, depășise niște bariere și se construia solid într-un parcurs fără precedent.

Echipa

Veți descoperi la finalul poveștii echipa admirabilă a Rapidului din 1-0 cu Feyenoord. Cei care am trăit acel meci și restul campaniei știm însă, indiferent de clubul românesc pe care îl susținem, că a fost ultima echipă a Rapidului pe care o știam pe de-asupra. Cu invidie, cu mândrie, cu nervi, cu admirație sau cu afecțiune, funcție de ipostaza fiecăruia dintre noi. Dar o știam, o, cum o știam!

În anii de explozie maximă ai lui Vasilache ori Buga, în meciurile-reper, poate, ale carierelor lui Negru și Măldărășanu, în contribuțiile mitice ale unor nume mari precum Viorel Moldovan și Daniel Niculae, am fost și noi fericiți! Am plutit de fericire!

Rememorează Ionuț Rada aici, în exclusivitate pentru ProSport:

Feyenoord era o echipă cu jucătorii incredibili, dar ne-am autodepășit. La ei jucau Kuyt sau Kalou. De altfel, pentru Kalou a fost ultima dublă europeană înainte să ajungă la Chelsea. Țin minte că am fost la controlul antidoping și am băut câteva beri acolo. Am ajuns puțin amețit la petrecerea pe care am făcut-o după meci. Am plutit de fericire”

Eroul, unul dintre eroi: Mugurel Buga

Orice poveste are nevoie de un erou. Iar cu Feyenoord, până la olandezi și dincolo de ei, a fost mai mereu Mugurel Buga. Firește, alături de Daniel Niculae, apoi Marius Măldărășanu în grupe, dar știm toți că memoria peluzelor nu e un algoritm precis. Buga a înscris mai apoi și cu Rennes, și cu Hertha, și cu Hamburg tur-retur, mai ales acel călcâi care desenează fermecător anvergura nostalgiei…

Povestea magicului Rapid - Hamburg 2-0, contra lui van der Vaart și Boulahrouz! De la „suntem șmecheri rău de tot dacă nu pierdem” la călcâiul fermecat al lui Mugurel Buga: „Antrenorii ziceau că tratez jocul la mișto!”. EXCLUSIV

Buga marcase și până la Feyenoord, 4 din cele 10 goluri cu Saint Julia, tur-retur, apoi a deschis galeria grupelor prin reușita cu batavii din Giulești. Un gol cu un simbolism aparte, chiar și prin felul în care s-a marcat. Lansat ideal de Niculae, Buga a avansat spre Lodewijks, a tras destul de slab, portarul a respins, dar Mugurel s-a trântit în plonjon și a împins cu capul!

Un gol ca un alt deget ridicat: orice s-ar întâmpla, noi avem drumul nostru, trebuie să intre în poartă, calificarea e obligatorie pentru poveste, nimeni și nimic nu ne oprește acum și aici!

Antrenorul

La final de Rapid – Feyenoord 1-0, Răzvan Lucescu la 36 de ani a ridicat degetul mijlociu într-o imagine controversată și cuceritoare în același timp. Peste ani, mărturisea aici în exclusivitate pentru ProSport:

A doua zi m-a sunat George Copos să mă întrebe ce a fost cu acel gest. I-am explicat că a fost un gest descătușare la adresa mai multor persoane. M-a întrebat dacă era și pentru el. I-am zis că da! M-a rugat să ne vedem mai târziu că vrea să dea o primă pentru băieți, în afară de aceea din partea clubului. Voia, de fapt, să arate că el e alături de băieți că se implică. Că, vezi Doamne, nu spre el a fost acel gest, că el e, cu sufletul și cu faptele, alături de Rapid”

Retrospectiv privind, putem spune pe bună dreptate că Rapid – Feyenoord 1-0 a născut un super antrenor și unul dintre cei mai buni tehnicieni români ai ultimelor decenii. Răzvan Lucescu a fost și constructor, și catalizator pentru Giuleștiul european. El, care pregătise doar Brașovul, vreo 15 meciuri, înainte de aventura asta!

Ce-a urmat pentru Răzvan Lucescu după Rapidul european știm toți. Acolo, în vulcanul revărsat peste obraji de copii și umeri nătângi de tineri stângaci, în Giuleștiul vechi, s-a născut prin degetul ridicat un super antrenor.

Rapid București – Feyenoord Rotterdam 1-0

Marcator: Buga ’12

Rapid: D. Coman, M. Constantin, Maftei (c), Rada, N. Constantin (E. Dică 69), Bădoi, Măldărășanu, Ilyeș, Art. Karamyan (Perjă 90+1), Buga (Vasilache 84), D. Niculae

Antrenor: Răzvan Lucescu

Feyenoord: Lodewijks, Ostlund, Greene (Wincken 65), Bahia, Bosschaart, Ghaly (De Guzman 46), Paauwe (Boussaboun 84), Ono, Castelen, Kuyt (c), Kalou

Antrenor: Erwin Koeman

Tu decizi dacă Rapid – Feyenoord 1-0 e cel mai tare succes european după 1990:

[poll id=”52″]

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis.
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×